Najpopularniejsze zastosowania stali nierdzewnej

Jej wyjątkowe właściwości sprawiły, że znalazła szereg zastosowań nie tylko w przemyśle samochodowym czy chemicznym, ale zdobyła popularność również w gastronomii. Chrom, kluczowy składnik stali nierdzewnej, odpowiada m.in. za właściwości antykorozyjne, dzięki czemu wykonane z niej przedmioty przetrwają długie lata. Niebagatelną zaletą jest także odporność na wysokie temperatury oraz stylowy połysk.

Garnki ze stali nierdzewnej

Z pewnością każdy miłośnik gotowania przyzna, że wysokiej klasy sprzęt kuchenny zdecydowanie ułatwia przyrządzanie potraw. Naczynia ze stali nierdzewnej są łatwe w konserwacji i doskonale sprawdzają się zarówno w czasie gotowania na tradycyjnych kuchenkach, jak i na tych indukcyjnych. Ponadto stal nierdzewna nie wchodzi w kontakt z żywnością, dlatego wszystkie dania są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Aby utrzymać tego typu akcesoria w idealnym stanie, nie należy używać do ich mycia silnych, chemicznych detergentów, a po wyczyszczeniu zawsze trzeba je osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym) i wypolerować delikatną ściereczką.

Profesjonalne meble kuchenne

Meble kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej królują zazwyczaj w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, ale ich wysoka trwałość sprawiła, że niektóre elementy znalazły też zastosowanie w tradycyjnych kuchniach domowych. Jedną z kluczowych właściwości mebli ze stali nierdzewnej jest odporność na wilgoć, która może prowadzić do korozji czy rozwarstwienia materiału. Na korzyść sprzętów wykonanych z tego typu stali przemawia również ich estetyka oraz prosta konstrukcja, dzięki której dostęp do wszystkich zakamarków jest ułatwiony. Ze względu na to, że powierzchnia mebli jest gładka i nie posiada porów, ich mycie nie jest pracochłonne. Wystarczy dokładnie przetrzeć je zwilżoną ścierką z dodatkiem delikatnego detergentu lub środka do pielęgnacji stali.

Sprzęty kuchenne ze stali szlachetnej

Odporna na działanie kwasów i środków chemicznych stal szlachetna świetnie sprawdza się również w przypadku sprzętów kuchennych. Wykonuje się z niej mniejsze narzędzia, takie jak: cedzaki, łyżki wazowe, chochle do sosów czy łopatki do tortów. Ten materiał bardzo często wykorzystuje się także do produkcji zlewozmywaków, które cechują się m.in. odpornością na wysoką temperaturę, dzięki czemu wrzątek nie spowoduje uszkodzeń czy nieestetycznych smug. Równie często stal nierdzewna stosowana jest do wyrobu okapów kuchennych, które użytkownicy cenią sobie za trwałość i estetyczny design, a także kuchenek, fantastycznie sprawdzających się przede wszystkim w kuchniach profesjonalnych lokali gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *